Játékos bemutató – Pantali Dániel

Kezdjük az elején: Hány évesen ismerkedtél meg az amerikai focival?
Hány éves vagy most, illetve, hogy kerültél a csapat életébe?
Előtte sportoltál esetleg valamit?

Jelenleg 21 éves vagyok, 16 éves koromban kezdtem el az amerikai futballt Szombathelyen. Előtte 5-6 évig amatőr szinten kosárlabdáztam. Emlékszem még egy nyílt nap alkalmából látogatott el a NBA Crushers (akkor még Haladás Crushers) a Kanizsai Dorottya Gimnáziumba, ahol tanultam. Akkor még nem igazán tudott lekötni ez a sportág, de nyílt nap után egyre többet kezdtem foglalkozni vele. Rózsás Joel barátom invitált meg először egy edzésre, akivel együtt voltunk a toborzón és ő már edzett a csapattal a nyílt nap után.
Először futóként próbáltam ki magam, de később a testalkatom, valamint az évek során, ahogy fejlődtem erőben és tömegben, az edzők számára nyilvánvalóvá vált, hogy a védőket fogom erősíteni az elkövetkezendőkben a csapatot. Nagyon megtetszett a mozgásforma, valamint az egész sportág szelleme. Az amerikai foci, hogy úgy mondjam az életem egyik meghatározó elemévé vált.      

Győrben jársz egyetemre, Szombathelyen focizol. Hogy tudod a kettőt jól menedzselni?
Egyetemista sportoló srácként, hogy néz ki egy heted, ami az edzéseket illeti?

Így van. Jelenleg a győri Széchenyi István Egyetemen tanulok Sport- és Rekreációszervezés alapszakon. A diplomamunkámon dolgozom a tavaszi félévben, ami az utolsó szemeszterem lesz. Szeretném az egyetemet a lehető legjobb eredménnyel zárni.
Hát a menedzselés… elég nehéz feladat a tanulást, a magánéletet, valamint a futballt menedzselni. Azonban, ha van az embernek egy jó beosztása egy napra, vagy akár egy hétre, elég jól összeegyeztethető ez a három elem.
A kevés idő, valamint a távolság miatt sajnos nem tudom azt megengedni magamnak, hogy minden edzésen ott legyek Szombathelyen, a szorgalmi időszakom alatt. Ameddig Győrben tartózkodom, megpróbálok minél több edzőtermi edzést beiktatni a napomba. Ez heti 3-4 alkalmat jelent, valamint ezeket kiegészítem futóedzésekkel, illetve kiegészítő edzésekkel. Szerencsére az órarendemet, úgy tudom összerakni, hogy az edzések és minden más menedzselhető.

Fiatal korod ellenére a HFL-ben, a Győr Sharks védőfalában is megmérettetted már magad, ha jól tudom két szezonban is, így mondhatni rendelkezel már némi HFL tapasztalattal.
Milyen volt a HFL belülről? Jöhet negatív és pozitív tapasztalat egyaránt.

Igen két szezont játszottam a Győr Sharks csapatával is, ahol belekóstolhattam, hogy milyen is a HFL. Ezúton is szeretném megköszönni a Cápáknak, hogy a csapatuk része lehettem illetve, hogy náluk tanulhattam.
Azt kell, hogy mondjam már a legelső mérkőzésen megtapasztalhattam a magyar első osztályú amerikai futballt. Őszintén szólva nem tudnék negatívumokat mondani a két szezon után. Az összes HFL csapatnál látszik a belefektetett munka, a nyerni akarás és a legfontosabb, hogy jobban akarják a győzelmet a másiknál, nem becsülik alá az ellenfelet bármennyire is gyengébbnek tűnik az adott csapatnál.
A válogatott is legnagyobbrészt HFL játékosokból tevődik össze. Az edzők és a játékosok belefektetett munkájának eredménye, hogy megnyerték a Three Nations Cup mérkőzéseit és 2019-ben két győzelemmel vezetik az Európa Bajnokság B csoportját. Egyre nagyobb hírnevet szereznek a magyar amerikai futballnak. Elképesztő az a mentalitás, amit ők képviselnek. Számomra a legnagyobb különbség a Div I és a HFL között az a játékok valamint a játékosok gyorsasága.

Idén, ha jól tudom a HFL szereplés kimarad, viszont talán még komolyabb kihívás elé nézel. Ez pedig nem más, mint az idén megrendezésre kerülő FISU 2020 American Football World University Championship, ahol a válogatott tagjaként, mint defensive end fogsz szerepelni.

Így van. Szeretném a FISU magyar válogatott védelmét erősíteni a világbajnokságon, mint defensive end. Bízom benne, hogy az edzőim elég felkészültnek találnak majd a játékra.

Mit jelent számodra egy válogatott csapat tagjának lenni és Magyarország színeit képviselni majd a pályán?

Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy a FISU keret tagja lehetek és persze egy nagy álmom válna valóra, ha képviselhetném a világbajnokságon a hazámat és magamra ölthetem a címeres mezt.

Mesélj egy kicsit bővebben erről, hogy is néz ki ez belülről? Edzőtáborok, edzések, hangulat, na és persze a személyes elvárásaid?

A válogatottal 2018 nyarán kezdtük meg a felkészülést Mátraházán. Azóta, ha jól számoltam, akkor öt edzőtáboron vagyunk túl és még három vár ránk a felkészülés alatt. Az edzőknek nagyon sok munkájuk van abban, hogy ezt a válogatottat összerakják, egyben tartsák és fejlesszék. Az edzőtáborok általában 2-3 naposak, napi 2 edzéssel. Ezek időtartama általában pörgős 3 óra. Ezalatt azt értem, hogy minden gyakorlat órarendszerűen be van táblázva az edzőknél. Az edzők elméleti edzést is iktatnak be videózással, playbook értelmezéssel vagy új taktikák bevezetésével.  Az edzéseken „fűtött” a hangulat, ugyanis verseny van minden szinten, poszton, mindenki a legjobbat akarja kihozni magából, hogy keretben maradhasson. Az edzőtáborok alatt törekszünk arra, hogy felnőjünk a feladathoz, mint egyén, mint csapat szinten. A playbookunk nagyon jó és véleményem szerint könnyen tanulható. Az összetartás csapatszinten szerintem nagyon jó. Egy élmény ezekkel a srácokkal együtt játszani.
Személyes elvárásaim közül a legfontosabb, hogy fejlődnöm kell mentálisan és testileg egyaránt, és edzéseken valamint a mérkőzéseken, a tudásomnak megfelelően legjobbat nyújtani. A másik fontos dolog, arra törekszem és küzdöm azért, hogy a posztomon a legjobb lehessek.

Te, mint fiatal játékos, aki még csak a focis karrierje elején jár, de mondhatni hazai viszonylatban már a legnagyobb szinten is játszol, mit tudnál mondani azoknak, akik esetleg még kételkednek abban, hogy kipróbáljak-e ezt a sportot?
Szerinted mi kell ahhoz, hogy fiatalon a legjobbak közé tudj kerülni?

Azoknak, akik kipróbálnák magukat ebben a sportágban, de félnek tőle, vagy attól tartanak, hogy túl kevesek lennének ide, azt mondom, hogy felejtsék el ezeket a félelmeket és nyugodtan próbálják ki magukat bármelyik egyesületnél és biztos vagyok benne, hogy élvezni fogják a sportot.
Fiatalon, hogy a legjobbak közé kerülhess, nagyon sokat kell áldoznod és dolgoznod azon, hogy elérd. Először is kell egy elhatározás, hogy mit szeretnél elérni a sportban, ennek megfelelően kell gondolkoznod azokon a plusz dolgokon, tevékenységeken, amelyek segítenek az utadon, hogy a csúcsra érj. Ezek mellett a legfontosabb, hogy fejben koncentrálj és minden egyes részletre odafigyelj.

Piskor Péter
2020.02.18.