Játékos bemutató – Gálos Marci

A harmadik szezonodat kezded a csapatnál, mint elkapó. Hogy kerültél bele ebbe a sportba?

13, talán 14 éves lehettem, amikor bátyám meccsén először kiabáltam vékony hangon, hogy ‘DEFFENSE GO’. Évekig csak kívülről néztem a fiúkat, amikor csak tehettem. A meccs egy családi program volt, és most is az, csak annyi változott, hogy azóta kimentem egy edzésre és már én is erősíthetem a csapat Offensét. (azóta jó az Offensunk #vicc).
Visszatérve a bátyámra, aki a másik fő motivációm volt. Ő nem más, mint Csirke #28, akire példaképként néztem fel mindig, és akitől mások rettegnek a pályán. Ő számomra a világ legjobb safety játékosa.

A foglalkozásodat tekintve szinte egész nap fizikai munkát végzel, emiatt sokszor látlak úgy edzésre jönni, hogy munkásruha le, edző cucc fel és mehet az edzés. Vagy épp szombati edzés után az edzős cuccot váltja a munkásruha. A kettőt hogyan lehet úgy összehozni és bírni, hogy még így is szinte az összes edzésen jelen vagy?

Azt hiszem, nekem hatalmas nagy szerencsém van: elég fiatalon megtaláltam az utam, tudom mi a dolgom és csak csinálom. Imádom a munkám, nincs kötött munkaidőm. Persze a hétköznapjaim mindig húzósok, de kár lenne kihagyni emiatt az edzést. Dolgozni mindig lehet, együtt edzeni a csapattal sajnos nem. A fizikai munkára lehet tekinteni kardió edzéskent is, de a fociedzést munka miatt már csak kifogás lenne kihagynom.

Ezenfelül az edzésen folyamatosan a maximumon pörögsz, sőt, ha éppen nem full kontakt edzés van, már-már a szájhúzások mennek… Kívülről néha azt látom, hogy nektek elkapóknak már szinte a bemelegítő kör futása is maga egy verseny, mert folyamatosan egy fél pályával a csapat előtt futtok. Jól érzékelem ezt kívülről?

Az élet arról szól, ha szeretsz valamit, csináld, ha csinálod, csináld rendesen! Azért vannak az edzések, hogy fejlődjünk. Az a dolgunk, hogy beletegyük magunkat. A száz százalék nem elég a fejlődéshez, kemények az ellenfelek, folyamatosan törekednem kell arra, hogy jobb legyek. Igen, a ‘cuccos’ edzés a kedvencem, szeretek adni és kapni, örülök minden egyes percnek, amikor vállvédő és sisak van rajtam. Ez a megszállottság azon formája, amikor nem csak a meccs a lényeg, meg pár kép, vagy, hogy elmondhassam, én focizgatok…
A bemelegítő kör valóban egy verseny, amit magunkkal szemben vívunk a saját tempónk fejlődése érdekében. Én azt gondolom fontos, hogy mindig emeljük a lécet, még az alap tempón is. Egymással szemben nincs rivalizálás. ✌️

Ha jól tudom mindkét Div 1-es szezonodban 6-6 elkapott touchdownod volt. Mi a cél idén?

A tavalyi szezont 5 elkapott és egy futott TD-vel zártam, de stimmelnek a számok. Azért ez nem egy rossz statisztika a környéken, úgy hallottam. Szóval a cél első sorban az lenne, hogy rosszabb ne legyen, de a meccsenkénti 1 TD van megcélozva, ami nem titok, eddig is így volt, csak nem jött össze. 😀

Akkor jöjjön egy örök kérdés elkapó berkekben. Neked (nektek) a világ összes elkapott labdája is kevés lenne meccsenként. Így hát nem is titok, hogy nagy a verseny köztetek a labdákért. Te személy szerint, hogy látod ezt? Vagy csak én látom bele ezt a dolgot?

Most van az, hogy bátran beszélhetek a WR-sorunk nevében. Az elkapó azért elkapó, hogy elkapja a labdát, szóval így nyilván mindannyiunknak ez a legfontosabb (persze a csapat győzelme után). Mind magunknak bizonyítunk, mi örülünk annak is, ha a társunk kapja el a labdát, sőt, egyből megyünk segíteni, hogy további yardokat tehessen meg. Ez csapatjáték, ez a dolgunk. Minden playt 11 ember csinál, még ha kintről néha ezt el is felejti az ember. Ahhoz, hogy el tudjak kapni egy labdát, szükség van az 5 offense falra, akiknek a blokkjai nélkül az irányítónak esélye sem lenne eldobni a labdát. Emellett ott van mellette legalább egy futó minden játékban, aki, ha kell, szintén az irányítót védi. Így már 7 emberről beszélünk, akiknek a munkája nélkül az én kezembe soha nem kerülne labda! Plusz ott vannak mellettem az elkapó társaim, akikkel a védelemnek ugyanúgy foglalkoznia kell, így hát minden sikeres elkapásom mögött lényegében rajtam kívül még 10 ember kemény munkája áll!
Csapatként teszünk yardokat ahhoz, hogy elkapjak egy labdát, nem csak én kellek. Ehhez 11 ember kell, együtt amennyire csak lehet!

Mondhatjuk, hogy a csapat támadó játéka a jó futójátékon alapul. Ezért elkapóként sokszor feladat a védők blokkolása. Ezzel mennyire tudsz azonosulni, illetve, hogy éled meg azt, hogy például egy szélső futás sikeressége sokszor a te blokkolásodon áll vagy bukik?

Az egyik legjobb lehetőség arra, hogy a társaimnak segítsek. Imádok blokkolni, nem félek ütközni az LB-kel sem, hiába keményebbek. Itt minden pillanatokon múlik. Ha már egy-egy irányváltásnyi időt nyerek, a futónak az yardokat hozhat, így mindig blokkolok, minden futásnál. Kifejezetten szeretek ütközni a nálam nagyobb srácokkal. 😊

Mondhatjuk, hogy csapatszinten az elkapó sorunk az, ahol a legtöbb jó képességekkel ellátott srác van, plusz itt van Trevin (a csapatunk egyik amerikai import játékosa). Mennyire nagy a verseny köztetek a pályán Trevin érkezésének van-e pozitív hozama nektek elkapóknak?

Az első szezonomban talán még volt köztünk verseny, de ahogy már említettem korábban, mára már nincs rivalizálás. Én azt tapasztalom, – lehet, hogy ehhez a Trevin is hozzájárult a jelenlétével, vagy nem is tudom, – de valami történt. A tavalyi szezon alatt összeértünk, csak együtt versenyzünk más csapatok elkapó sorai ellen. 😉
Trevin hatalmas tanár, példa értékű játékot hozott a szurkolóknak, a csapatnak, mindannyiunknak mutatott rengeteg mozdulatot. Ez valakinek csak látvány, valakinek lecke. Őszintén várom, hogy landoljon a gépe és ismét velünk készüljön a szezonra!

A tavalyi szezon során voltál elkapó, futó, visszahordó, pár playre cornerback illetve bent vagy a kick off csapatban is. Az elkapón kívül melyik poszton játszol még szívesen?

Igen, tavaly vészhelyzetszerűen pár playre még tight end és külső LB-ként is fel kellett lépnem a pályára, de ezeket csak is a sors hozta így. A sok Madden-nek köszönhetően jó beugrós vagyok, beállok bárhova, ahova kell. Persze a kedvencem az elkapó, és még talán a második kedvencem is az. Ez az a poszt, amit nekem találták ki, de szívesen focizok akármilyen poszton a lényeg, hogy fent lehessek a pályán. A speciális csapatunk nagyon színes válogatás, ahol eleve nagy szó bent lenni. Ezt szintén nem cserélném el. Szeretek ott lenni mindig a pályán, amikor él a játék, talán nem is lényeg milyen poszton. 💪

Piskor Péter
2020.02.06.