Évzáró beszélgetés a Crushers elnökével, Májer Lászlóval

Májer László, 32 éves, szakmája szerint szoftverfejlesztő, a Crushers játékosa, és 2019.02.19. óta egyben elnöke is. Vele beszélgettünk a csapat jelenlegi helyzetéről, jövőjéről.

A 2017-es szezon után a csapatnak lehetősége nyílt elindulni a Divízió I-ben, amit végül veretlenül nyert meg. Nem vállalva a HFL-ben való indulást, a 2019-es szezonban – lényegében átgázolva mindenkin -, fölénnyel nyertétek meg az újabb bajnoki címet. Legtöbb szerzett, illetve legkevesebb kapott pont. Az összes Season MVP cím begyűjtve. Laikusként, kívülről ez egy könnyű szezon volt, de milyen volt átélni mindezt belülről játékosként, elnökként?

Játékosként sajnos nem sokat éltem át belőle az Eagles elleni meccsen elszenvedett sérülésem miatt. Elnökként nagyjából azt kaptam, amire számítottam. Nagyon jók a srácok mind a pályán, mind a pályán kívül.

Vannak nagyon jó képességű játékosaink, akik régóta játszanak. Melléjük jött Billy és Trevin (importjátékosok), akik óriási pluszt adtak a csapatnak. Problémát okoz viszont, hogy évekig nem fektettünk energiát játékosok toborzásába, így az új és régi játékosok között közel 10 év különbség van tapasztalat szempontjából.

Az újak nagyon lelkesek, de nem lesznek egyik hétről a másikra Div I/HFL játékosok. Emiatt hoztuk létre a Div II-es csapatot, mert ezek a fiúk ott tudnak gyakorolni, tapasztalatot szerezni. Aztán, ha valaki eljut arra a szintre, akkor a Div I-es csapatban is lehetőséget kap.

A 2019-es szezonban többször is komoly problémát okozott, amikor sérülés miatt kulcsjátékosaink nem tudtak pályára lépni. Sajnos vannak posztok ahol elég hiányos a keretünk és még csere játékosunk sem nagyon van, pl.: linebacker, running back és offense fal. Szerencsére kívülről ez annyira nem volt észrevehető, sikerült ügyesen megoldani az ilyen jellegű problémákat.

A 2018-as szezonhoz képest nagy változás volt, hogy 2 import játékossal vágtatok neki a szezonnak, hiszen érkezett Billy a védelembe, illetve Trevin az offensbe. Mesélnél nekünk ezeknek az igazolásoknak a hátteréről?

Sikerült két olyan import játékost idehoznunk, akik a legjobbak között vannak magyar szinten. Billy a HFL top játékosai között is ott volt tavaly és idén is játszani fog a HFL-ben a Győr Sharks-szal. Nem titok, hogy őt a Győrieknek köszönhetjük.

Trevinnel elég hosszassan leveleztünk, mire sikerült megegyezni. Nem egyszerű feladat kiválasztani valakit egy highlight videó alapján, remélem a jövőben is hasonlóan szerencsések leszünk az import játékosok kiválasztásánál.

Mivel jó volt a kapcsolat, szerettek itt lenni, ezért boldogan jönnek vissza mindketten, annak ellenére, hogy több más csapat is megkereste őket.

Billy esetében ejtsünk szót arról is, hogy ő a Sharks színeiben pályára lépett a HFL-ben is, több más Crushers játékossal (Rozmann Ferenc, Horváth Balázs, Gerencsér Milán, Hasznos Sebastian, Pantali Dániel) egyetemben. Miként sikerült abszolválni a kettős terhelést?

Szarul. Valaki, aki kezdő a Div I-ben és kezdő a HFL-ben is, van egy kemény meccse szombaton, és egy még keményebb vasárnap, azért az igénybe veszi a testet. Ez egy eléggé kemény sport, nem arra van kitalálva, hogy egy hétvégén két meccset is lenyomjunk – főleg ezen a szinten – de egyelőre még bírják a fiúk.

Nem csak a csapatnak, hanem jó pár játékosnak is emlékezetes szezonja volt. A szezon összes MVP címének birtokosa egy-egy Crushers játékos lett (Rozmann Gábor – defense, Trevin – offense). Billy a döntő MVP-je lett, ráadásul versenyben volt a HFL legjobb védőjátékosa címért is. Emellett a válogatottban 2 játékosunk is bemutatkozott. Radics Rajmund a spanyolok ellen, Horváth Balázs pedig mindkét mérkőzésen pályára lépett. Rajtuk kívül Rozmann Ferenc tagja volt a bő keretnek.

A döntő MVP címet mindig a győztes csapatnak kell megmondani, tehát mivel mi nyertük a döntőt az egyértelmű volt, hogy nálunk marad az a cím. A döntő után a szombathelyi „edzők” úgy érezték, hogy Billy volt azon a mérkőzésen az, aki a legtöbbet hozzáadta.

A szezon MVP-k megválasztása a szurkolók és a bajnokságban induló csapatok véleményét tükrözi. Gabi és Trevin is szinte minden héten ott voltak a hét legjobbjai között. Trevin a legtöbb pontot rakta fel, Gabi pedig Gabi, minden szituációban 100%-on pörög. Szerintem nem meglepetés, mert ők mindketten HFL szintű játékosok. Meglepődni maximum annyiban lepődtem meg, hogy nem szoktunk népszerűek lenni ezekben a szavazásokban. (A győztes kiléte a közönségszavazatok és a csapatok szavazatai alapján kerülnek kihirdetésre-a szerk.)

Feri sajnos nem került be a szűk keretbe, sérülés miatt nem tudott elmenni a válogatott felkészítő táboraiba. Rajmi elment, rengeteget tanult, fejlődött, és továbbra is szeretne menni, ha lesz rá lehetősége.

Bazsi egy érdekes sztori, mert ő elkapóként kezdett nálunk, de sok sérülése volt. Ezután próbálta meg a kicker posztot és sikerült neki válogatott szintre eljutni. Kicsit meglepetés ő, én azt gondolom, hogy több munkával még többre viheti. Remélhetőleg a Wolves-nál ezt sikerül véghez vinnie, mi ugyanis nem nagyon tudtunk foglalkozni vele, segíteni neki.

Ez egyébként számomra egy inspiráló sztori, hogy bárki, akinek van egy kis tehetsége az európai focihoz, az tudna érvényesülni az amerikai fociban, mint válogatott játékos, főleg hogyha fejben is erős és azt mondja, hogy heti egyszer kimegyek és edzek és megcsinálom, mert annyira nincsen ember és nincsenek ráállva. A 2018-as szezonban nagyon kevés támadópontot szereztünk és ott Balázs nagyon nagy szerepet kapott. 2019-ben már sok támadópontot csináltunk, általában TD-re vittünk mindent, sőt még az extrából is két pontos lett. Balázs így nem kapott lehetőséget arra, hogy megmutassa mit tud. Majd a HFL-ben nagyon hiányozni fog nekünk, mert nem lesz, aki berúgja ezeket a field gólokat.

Mi vidékről egyébként úgy érezzük, hogy a válogatott edzők a saját játékosaikat preferálják. Ami valamennyire érthető, ahhoz, hogy egy vidéki srác bekerüljün, látványosan jobban kell teljesítenie a válogatott tryouton.

A döntőt sikerült Szombathelyen, remek hangulatban, rengeteg néző előtt megrendezni. Mennyi időtök volt a rendezésre?

Nagyon kevés időnk volt. Két héttel a döntő előtt derült ki, hogy kik jutottak be. Ezután 3 napunk volt, hogy pályázzunk, helyszínt találjunk, half-time showt szervezzünk, stb. Ez abban a 3 napban lehetetlennek tűnt számomra. Sikerülhetett volna jobban is a szervezés, remélem, ha idén ismét eljutunk a döntőig, egy színvonalasabb eseményt rendezünk majd.

Nagyon sajnálom, hogy nem lehettem fent a pályán a döntőben. Így, hogy amatőrök vagyunk, nekünk ez az 500 ember, ez a hangulat még így a pálya széléről is brutális, a pályán meg aztán pláne.

Hiába a remek szezon, a kívülállókat „sokkolta” a hír, hogy a csapat jövőre sem indul a HFL-ben. Mi ennek az oka? Mi kell ma Magyarországon ahhoz, hogy egy csapat bele merjen vágni az első osztály küzdelmeibe? Elrettentő az Eagles és a Gorillaz példája?

Elrettentő példa, igen. Személy szerint hibáztatnám a Szövetséget, amit ők sosem vesznek magukra. Ma Magyarországon van 4-5 csapat, akik állandó résztvevői a HFL-nek. Ez a két budapesti csapat, a Cowbells és a Wolves, ahol van emberállomány. Az Enthroners, ahol emellett pénz is van, illetve a Miskolc és a Győr.

Nekem a győri csapat működésére van egy kicsit jobb rálátásom. Amennyire én látom ők is folyamatosan emberállománybeli problémákkal küzdenek és anyagilag is bőven többet fordítanak működésre, mint amit mi megengedhetünk magunknak. Azok a jól teljesítő Div I-es csapatok, akik úgy döntenek vállalják a HFL szereplést, sajnos elég hamar kikopnak onnan valamilyen oknál fogva (ezalól egyedül az Enthroners kivétel). A HFL csapatok is elég sokat panaszkodnak pénzügyi problémákra. Ez számomra nagyon elgondolkodtató.

A HFL-ben azért nem indulunk, mert nem láttuk azt, hogy lesz legalább 30 HFL szintű játékosunk. Van körülbelül 20 nagyon jó játékosunk és ennek nagy része HFL szintű játékos. Viszont ahhoz, hogy egy HFL szezont végigbírjunk, ahhoz nem 20 jó játékos kell, aki HFL szinten focizik, hanem 30 vagy 40. Ez nem igazán változott az utóbbi egy évben és valószínűleg ezt a problémát jövőre is csak magyar igazolásokkal tudnánk megoldani. Azonban nehéz bármit is ajánlani, hogy miért érné meg idejönni nekik. Játékos oldalról ez a magyarázat.

Pénzügyileg pedig sajnos ezt a Div I-es szezont is épp elég volt kimenedzselnünk. Én tartok attól, hogy egy HFL szezon nem hozna plusz bevételt, és tönkretenné a csapatot anyagilag. Arról nem is beszélve, hogy a sok pofon miatt szerintem az a több száz néző, aki kijön a mérkőzéseinkre, egy idő után elfordulna a csapattól, ugyanúgy, ahogy ez megtörtént már máshol. Sajnos azt látom, hogy Dunaújvárosban, vagy az Eagles pályáján több a Crushers szurkoló, mint a hazai. Ezek volt HFL csapatok. Most akkor mennyire is tesz jót egy HFL szereplés? Szeretnénk tudatosan építkezni és bízom benne, hogy idén is sikerül megnyerni a Div I-et, majd jövőre fel tudunk menni. Nem azért, hogy túléljünk egy HFL szezont, hanem azért, hogy ott megvessük a lábunkat.

Nagyjából a jelenlegi költségvetésnek hányszorosára lenne szükség, hogy el tudjunk indulni a HFL-ben?

Meg kellene szorozni 2-vel és még akkor is csak szűkös lenne. Itt már nem 1-2 milliókról beszélünk, hanem be kellene hozni 5-8 millió forintot, és ha nincs nézőszám, nem eladható, akkor ezt nem tudjuk megcsinálni. Én abban nem hiszek, hogy a piaci dolgoktól függetlenül ezt tudjuk működtetni. Tehát, ha van piaca a focinak, akkor ez tud működni, ha nincs, akkor nem.

A HFL-re készülés okán októberben érkezett AJ, mint Head Coach. Hogyan került ő képbe, mi lesz az ő feladata?

Edző nélkül élünk most már lassan 10 éve, úgyhogy kellett valaki. Játékos nem lehet edző, mert aki játszik, az nem tud a többi játékosra figyelni. Magyar edzőt szerintem lehetetlen megfogni, bár nem biztos, hogy többe kerülne, mint egy amerikai. Viszont vannak ilyen gyöngyszemek, mint az AJ, akit sikerült idehoznunk. AJ egyébként Németországban játszik, neki ez pont jó, mert mire elkezdődik az ő szezonja, addig befejeződik a miénk. Részt tud venni a felkészülésben. Nekünk azért jó, mert látjuk, hogy milyen az, amikor van egy edzőnk, aki összerakja az edzésprogramot és foglalkozik velünk. A HFL-re mindenképpen kell.

Én azért szeretem, mert látjuk számokban, hogy mit jelent, hogy van egy ember, aki csak azért van itt, hogy edzéseket tartson. Majd meglátjuk, hosszútávon ez mit ad ki. Szerintem, az AJ nagyon jó keretet ad az edzéseinknek és jól össze van rakva, látszik az, hogy foglalkozva van ezzel, és olyan ember foglalkozik vele, aki a fociban nőtt fel. Teljesen más, mint amikor mi csináljuk és fele annyira sem hasznosak, mint amit ő hoz. Neki ez tapasztalatszerzés, ő mindig ezt csinálja, hogy amikor Németországban offseason van, akkor valahova elmegy edzősködni.

AJ, mint HC van itt a felnőtt csapatnál, itt az a feladata, hogy ezeket a dolgokat megoldja. Tehát, hogyha nincsen senki, aki hívja az offense playeket, akkor hívja ő, ha nincsen senki, aki hívja a defense playeket – bár azt Billy egész jól megcsinálta – akkor hívja ő. Ezt én szeretném őrá bízni. Egy kicsit vannak aggályaim, hogy mennyire tudja irányítani majd egy mérkőzés folyamán a csapatot. Nehéz dolga lesz, kíváncsian várom az első komoly mérkőzést, ahol mindez majd kiderül.

Mennyi időre érkezett?

Ha valaki idejön Szombathelyre akár játékos, akár edző, akár magyar, akár külföldi, én személy szerint mindenkivel hosszú távra tervezek. Tehát, ne az legyen, hogy egy év aztán vége. Vele is ugyanezt beszéltük meg.

Az már biztos, hogy Trevin és Billy visszatér a következő szezonra is, Horváth Balázs viszont tavasszal már a Wolves csapatát erősíti. Lesznek-e további változások a keretben?

Nem nagyon jönnek hozzánk mások. Idén úgy néz ki, hogy Pákay Gábor, aki Győrben játszott sokáig, ő nálunk fog játszani. Bízom benne, hogy jövőre több magyar játékost is sikerül majd igazolnunk.

Vannak hiányposztok a csapatnál?

Vannak, ez leginkább a támadófal. Valamiért a nagydarab srácok nem szeretnek focizni, pedig hely lenne nekik bőven. Az offense fal, a defense fal ezek olyan posztok, hogy még a Div II-ben is hiányposzt, nem hogy a Div I-ben.

Az ősz folyamán – Szombathely mellett – több más városban (Sopron, Zalaegerszeg, Körmend) is tartottatok toborzókat. Mennyire voltak ezek sikeresek? Sikerült új játékosokkal bővíteni a keretet?

Abszolút sikeresek voltak. A soproni kicsit döcögősen megy, mert Szabó Áron egyedül szervezi az edzéseket, de úgy tudom, hogy közel 20 fő edz minden héten. A zalaegerszegi sokkal sikeresebbnek tűnik. Ott 3 volt játékosunk szervezi az edzéseket. Heti kétszer eddzenek, a város is komolyabban támogatja őket. Ott volt csapat régen, a volt játékosok is előkerülnek, vannak felszerelések is.

Nekem az a tervem, hogy a 2021-es szezonban a Div II-be külön benevezzük a soproniakat, illetve az egerszegieket is. A zalaegerszegiek nálunk játszottak már az idén is a Div II-ben. Úgy tudom nálunk fognak játszani a 2020-as szezonban is. Bízom benne, hogy emiatt olyan lesz a kapcsolat, hogy nem lesz probléma az, hogy a mi második számú csapatunk játékosai náluk kapjanak játéklehetőséget a későbbiekben. Számunkra ez tényleg nem arról szól, hogy mi bármi profitot, vagy előnyt szerezzünk. Ez arról szól, hogy legyen erős a foci Budapesttől távolabbi régiókban is, hogy növekedjen, terjedjen a sport.

Tavasszal junior toborzók is tervben vannak. Lehet-e ezekről tudni már valamit?

U19, U17 és U15-ös csaptokba keresünk játékosokat első körben. Én nagyon szeretném gyerekkortól már a flag focitól elindítani az edzéseket. De nem lehet sajnos azt, hogy mindent csinálunk, mert abból az lesz, hogy nem lesz semmi. Első körben az U19-re és az U17-re szeretnénk fókuszálni. Szeretnénk indulni a 2020-as őszi utánpótlás bajnokságokban. Ebben nagy szerepe lesz AJ-nek, Trevinnek, Billynek, Ács Dávidnak és Piskor Péternek, akik bevállalták ennek a szervezését. Ez tavasszal indulna.

Úgy gondolom, hogy ez remek lehetőség a fiataloknak, 3 amerikai foglakozik velük. Amellett, hogy rendesen megtanul focizni illetve angolul is valamennyire, lehetősége nyílik arra, hogy kimenjen Németországba, mint profi sportoló. Esetleg bekerülhet a magyar válogatottba is.

A Crushersnél is – mint sok más magyar csapatnál – állandó probléma a pályakérdés. 2017-ben úgy tűnt, hogy ez megoldódik a nemesbődi pályával. Ennek ellenére idén leginkább Csepregen játszottátok a hazai mérkőzéseket. Sikerül ezt a kérdést megoldani a 2020-as szezonra?

A sikereink miatt egy kicsit jobb helyzetbe kerültünk a városvezetésnél, mint eddig voltunk. Úgy néz ki Szombathely városa kezdi elfogadni, hogy van amerikai football, és kezdenek támogatni minket azzal, hogy pályát biztosítanak nekünk Szombathelyen.

Mi szeretnénk az SZSE pályára jönni, szeretnénk itt játszani a hazai mérkőzéseinket, mivel nagyon jó helyen van, illetve a Haladás stadion után ez az egyetlen olyan pálya, ahol van lelátó, és ki tudunk szolgálni annyi nézőt, amennyi a mi mérkőzéseinkre kilátogat. Ezen kívül a gyöngyöshermáni csapattal sikerült megállapodnunk, hogy amikor nem tudunk menni az SZSE-re, akkor tudunk menni hozzájuk.

Elnökként mik lesznek a 2020-as szezon legnagyobb kihívásai?

Az, hogy összejöjjön az utánpótlás, és életképes maradjon a Div II-es csapat. Ez a két nagy kihívás jövőre.

2019.12.30.
Kazareczki Kitti, Makkos Krisztián