Köszönünk mindent #16

Itthon és az NFL-ben egyaránt gyakran alábecsülik a rúgó posztot, pedig nagyon sokszor meccseket döntenek el, legyen az akár egy meccs végi mezőnygól vagy remek kirúgások a mérkőzés során amiknek hála az ellenfél a saját 20 yard-osáról kényszerül indítani minden támadását. Ezt a posztot orvosolta nálunk az elmúlt 3 évben Horváth „Bazsi” Balázs #16. Bazsi ezalatt a 3 év alatt rengeteget fejlődött, egy nagyon biztos lábú rúgó vált belőle. Idén nem hárult rá akkora szerep a remek támadó egység miatt, viszont tavaly sokkal több kulcs szituációs mezőnygólt vágott be. Emellett idén a kirúgásainak nagy része az ellenfél célterületére vagy azon túl szállt, így elkerülve a visszahordást. Azonban az idei szezon után a fővárosba költözött, hogy tovább fejlődhessen, így fájó szívvel búcsút kell intenünk neki. Hallgassuk meg tőle, hogy miként élte meg az itt töltött éveit, egészen a kezdetektől:

Mikor is kezdtél amerikai focival foglalkozni?

Nos, ha jól tudom, 2015 decemberében mentem el az első edzésre ami Toronyban volt teremben. Aztán mentem a következő edzés(ek)re is, és végül ott ragadtam. A 2016-os szezonban már meg is kaptam az első játéklehetőségem, ami még jobban meghozta a kedvem ehhez a sporthoz.

Milyen sportot űztél előtte?

Fociztam nagyjából 7évig talán. Nagyon régen Karatéztam is, de az tényleg régen volt.

Ha jól tudom, az elején még párhuzamosan játszottad mindkét sportot, hogy tudtad összeegyeztetni a kettőt?

Pontosan, kb. másfél évig űztem a 2 sportot együtt. Eleinte nagyon jól, de aztán a 2 sport, a sok edzés hatása érződött, egy 2 órás Crushers edzés után egy 20perces pihivel (amíg kiértem a foci meccsre) már egyből rohantam a bevonuláshoz, és lenyomtam még 90percet. Szinte fáradhatatlan voltam. Mindezt addig csináltam, amíg ki nem újult a sérülésem, medence csavarodásom volt, úgyhogy választanom kellett a 2 sport közül, melyiket folytatom. De minden edzést ki kellett hagynom, és így tudtam kb. 70-80%-os egészséggel menni a Crushers meccsekre. Aztán találtam egy szakembert, aki hibátlanul helyre rakott, azóta (lekopogom) elmúlt a húzódásom, és most 100%-osan tudok edzeni/meccsre járni. Ugye eleinte WR-ként kezdtem, majd én lettem a beugrós Kicker, de a 2 együtt nem ment, főleg amikor még sérült voltam. De végül úgy néz ki, a sors is ezt a posztot szánta nekem.

Idén már szintet léptél és jópár csapattárs mellett, te is kipróbáltad magad az elsőosztályban, hogy sikerült a győri szezon a számodra?

Igen, az idei volt az első HFL szezonom, a Cápák csapatàt erősíthettem. Ezúton is szeretném megköszönni nekik a bizalmat és a lehetőséget. Szerintem elmondható, hogy egész jól sikerült a szezonom Győrben, nem rontottam el extra pontot és field goal-t sem, plusz volt 3 vagy 4 megszerzett Onside kickem is, amire különösen büszke vagyok.

A zúzóknál és cápáknál végzett remek munkád eredményeképp a válogatóra is elhívtak, mesélj róla egy kicsit.


Igen, szerencsére idén (is) ott vagyok a válogatott bő keretében, tavaly mentem először, ami nem is sikerült rosszul, nagyon sokat tanultam, Ben Lyons volt ott a másik Kicker, aki egy zseniális játékos és nagyszerű ember. Köszönöm neki is a segítségét, nagyon hasznos volt az együtt végzett munka. Külön megköszönném a segítséget Stumpf Miklósnak, aki szabadidejében is segített, akitől rengeteget tanultam, ami a 2019-es szezonomban nagyban segítette a teljesítményemet. Visszatérve. Idén viszont már meghívást kaptam a Tryout-ra ami nagy előrelépés, onnan pedig bekerültem a 4 napos táborba ami éppen most lesz. Természetesen 100%-os lendülettel megyek és a cél, hogy bekerüljek a meccs keretbe.

Ha jól tudom már felköltöztél a fővárosba, mik a terveid?

1hete felköltöztem Budapestre, a terv, hogy a Budapest Wolves-ban folytassam a pályafutásom, bekerüljek a HFL keretükbe. Nemsokára velük is elkezdhetem a közös munkát, amit nagyon várok.

Van e valami mondanivalód azok számára, akik a rugó posztot választanák? Azaz, mit mondanál a leendő utódodnak? 🙂

Mindenkit kötelezek rá, hogy kipróbálja az amerikai focit.
Szerintem, aki 1x kipróbálta, megszerette, aki nem próbálta ki még, az ne várjon tovább! Rúgónak lenni nem könnyű, nem egyszerű elsajátítani a technikát, hozzáteszem, nekem sem megy hibátlanul, és mivel a rúgók ritkán vannak fent a pályán, amikor odaállnak a labda mögé, akkor ott kell lenni fejben 100%osan. Egy field goal-al, de akár csak egy 1pontossal is lehet meccset nyerni, de ahhoz szükséges a lélekjelenlét.
Zárásképp pedig egy saját vélemény, ha valaki Kicker szeretne lenni, ne játsszon mellette másik poszton, fókuszáljon csak arra, és könnyen kiváló rúgó játékos lehet belőle.

Köszönjük szépen Bazsi a szép szavakat, az interjút, a sok remek élményt a pályán és azon kívül is és természetesen az elmúlt 3 évet. Sok sikert kívánunk neked a jövőben, reméljük mind a HFL-ben, mind a válogatott keretben megtalálod a helyed és folytatod tovább a fejlődést. Számunkra továbbra is Crushers családtag maradsz, és természetesen, ha utad úgy hozza, bármikor várunk vissza szeretettel 🙂

2019.08.14.
Kisnyúl