Merre tart az amerikai football Szombathelyen?

Interjú Gerencsér Milánnal, a Crushers alelnökével.

Az előző szezon több ízben is fordulópontot jelentett a csapat életében. A legnagyobb lépés a döntőbejutás, és az ezüstérem megszerzése volt. Hogy összegeznéd az előrehaladásotokat?

A tavalyi év érezhetően más szellemben zajlott, mint a korábbiak. A játékosok rutinosabban és motiváltabban indultak neki a felkészülésnek. Sokat jelent, hogy mi nem csak a pályán, de az életben is csapatot, amolyan „nagycsaládot” alkotunk, igyekszünk minél több időt együtt töltve még erősebb egységgé kovácsolódni.

A döntőbe nagy esélyekkel, eltökélten jutottunk be. A végső mérkőzésre a Nyíregyháza Tigers fogadott minket, ahová a jelentős távolság miatt egy nappal korábban érkeztünk, és a pihenés érdekében ott éjszakáztunk. A meccs végig izgalmas és szoros volt. Bár végül nem mi győzedelmeskedtünk, rengeteg tapasztalatot szereztünk, és az elsőtől az utolsó pillanatig éreztük a minket ilyen messzire is követő szurkolótábor támogatását.

Ahogy az előbb mondtad, nem sikerült első helyen végeznetek a tabellán, azonban másodikként is szintet léptetek, a Crushers a Divízió I.-ben folytatja a játékot. Milyen változásokat jelent ez számotokra? Iktattok be új módszereket a felkészülésbe?

A Divízió I. kétségkívül nehezebb lesz, tapasztaltabb játékosokkal és erősebb csapatokkal találkozunk majd, mint eddig bármikor. De nem aggódom, úgy gondolom, helyt fogunk állni.

Először is, nagyobb hangsúlyt fektetünk az új játékosok beszervezésére és felkészítésére, hogy az utánpótlás is időben készen álljon.

A csapattagoknak több és keményebb edzéseken kell részt venniük, amiket igyekszünk az eddigieknél is szervezettebben bonyolítani. Különösen fontos most az állóképességünk javítása, így erőnléti tréningeket iktattunk be az edzéstervbe. Köszönettel tartozunk a Ludus Gymnek, legfőképpen Jászberényi Gergelynek, aki hatalmas segítség nekünk ebben.

Tavaly problémát jelentett, hogy nem állt rendelkezésetekre olyan helyszín, ahol csak a ti csapatotok tartott edzéseket. Ebben az ügyben történt előrelépés?

Szerencsére igen. A nemesbődi önkormányzat rendelkezésünkre bocsátotta a településen található sportpályát, amit csak és kizárólag mi használunk. Akkor és úgy edzünk, amikor és ahogy szeretnénk, ez rengeteg előnyt jelent a felkészülésben.

A csapat saját költségén felújította az öltözőt és világítást szerelt a pályára. Emellett megkezdődött a pálya füvesítése, és öntözőrendszert is tervezünk a közeljövőben.

Említetted, hogy fontosnak tartjátok az utánpótlás megszervezését. Hogyan próbáljátok megszerettetni az amerikai focit a fiatalokkal?

Eddig is voltak nyílt edzéseink, ahol szívesen látunk mindenkit, aki biztonságos keretek között kóstolna bele ebbe a sportágba, valamint rendszeresen tartunk toborzónapokat. Ami azonban új, hogy csapatunk tagjai mostantól középiskolai testnevelésórák keretében bizonyítják majd be a diákoknak, miért érdemes az amerikai focit választani.

 

Készítette: Gerencsér Enikő
(2017.11.14)